topcurve
teeser7
AFAG
Arkitektenes Fagforbund
Besøksadresse:
Wergelandsveien 21 B, 0167 Oslo
Postadresse:
PB 5899 Majorstuen, 0308 Oslo
23 33 24 80
transparentbg

Tjen penger på høstferien

06.09.2017
Står hytten din tom i høstferien? Slik går du frem for sikker utleie av fritidsboligen til ferieglade familier.

– Høstferien er like rundt hjørnet og mange skolebarnsforeldre drømmer om småstarte høsten med en deilig uke med fjell-, sykkel- og turaktiviteter. Dessuten har prisene til de populære middelhavsdestinasjonene steget de seneste årene og det kan være vanskelig å finne drømmeplassen ved havet. Det gjør at mange søker til fjells, og nettopp kan være på utkikk etter å leie din hytte, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank.

Få hytter i utleiemarkedet
Ifølge Statistisk Sentralbyrå finnes det rundt 425 000 fritidsboliger i Norge, men kun et mindretall er tilgjengelig på utleiemarkedet.

– Svært få leier ut hytten sin, selv om den ofte brukes under 30 dager i året. Har du en rimelig moderne hytte i en av de populære fjelldestinasjonene, så bør den enkelt kunne leies ut og kan gi et kjærkomment tilskudd til familieøkonomien. Tenk igjennom utleieform, prisnivå, forsikringer og skatt før du fatter en endelig utleiebeslutning, sier hun.

Bookingselskap, eller gjøre det selv?
Tidligere benyttet man ofte de regionale utleieselskapene i eksempelvis Trysil, Hafjell og Beitostølen til å gjøre jobben. Alternativt benytter man internasjonale aktører som Novasol. Det er gode alternativer med nøkkelferdige utleieløsninger og minimalt med bryderi på kjøpet. Utfordringen er at bookingaktørene kan stille krav om mange utleieperioder for å innlemme din hytte i porteføljen, samtidig som de tar et forholdsvis stort honorar på rundt 30 prosent av leiebeløpet.

– Alternativet er å gjøre jobben selv. Enten gjennom å legge ut en annonse på Finn.no, eller å benytte tjenester som Airbnb. Da øker man fleksibiliteten, men også sin egen tidsbruk. Det kan likevel være verdt jobben og er ganske moro om man er serviceinnstilt og positiv, sier Danske Bank-økonomen.

Husk forsikring og skatt
De fleste forsikringsselskapene krever at du melder ifra om du skal leie ut fritidsboligen, men om man kun skal leie ut noen få uker i året så kreves det som regel ingen ekstradekning. Dessuten ordner både utleiemeglere og Airbnb tilleggsforsikringer som en del av sin tjeneste. Samtidig bør man være oppmerksom på skattereglene siden skattemyndighetene følger ekstra godt med på utleiemarkedet. Leieinntektene er skattefrie inntil 10 000 kroner, og 85 prosent av overskytende skal beregnes inn som skattepliktig inntekt med en 2017-sats på 24 prosent.

– Noe av fordelen med tjenester som Airbnb er at man nøye kan velge ut hvem du ønsker å leie til. Du kan lese tidligere anmeldelser av de som kontakter deg, og se om de fortjener tilliten med å tilbringe en uke i ditt høstparadis. Samtidig betaler gjestene når de legger inn bestillingen, mens du ikke får oppgjøret før den første natten. Det gjør at begge parter gjør en trygg handel, sier Anne Motzfeldt.

Husk også å lage husregler og tenk igjennom hvordan du ønsker presentere utleieobjektet med gode bilder som rettmessig fremstiller hytten og området. Send gjerne en bruksanvisning, en hytteguide, for hytten til leietagerne med en god beskrivelse av nøkler, bruksregler, veien frem, bommer, praktiske forhold som avfallshåndtering, nærmeste matvarebutikk, samt populære aktiviteter i nærheten. Det anbefales også at husvertene har et avlåst skap, eller et rom, hvor private eiendeler man er spesielt redd for, samt klær og egne tørr- og drikkevarer, kan oppbevares.

– En god hytteguide er en strålende service og vil bli godt mottatt. Her kan du også gjennomgå spesielt forhold som husdyr og røyking, i tillegg til praktiske ting om hvor veden er, hvilken temperatur ovnene bør stå på og hvilken nærbutikk som har den beste lokalproduserte skinken. Husk at et utleieforhold går begge veier. Du som utleier får også en anmeldelse og har sterke incentiver til å være en god og serviceinnstilt utleier. Da skaper du kanskje også opplevelser som gjør at gjestene har lyst til å komme tilbake ved en senere anledning, sier Anne Motzfeldt i Danske Bank. 

Kilder: SSB


Logg inn
Medlemsnummer:
 
Fødselsdato:
..  
Husk meg