Aktuelt | Sist oppdatert: 02.04.2019, 15:28

Lønnsstatistikken for 2018 er tilgjengelig

Innrapporterte lønnstall fra AFAGs medlemmer per 01.09.2018 er nå tilgjengelige på våre lukkede medlemssider. 

Minimal kjønnsforskjell blant nyutdannede

Årets statistikk viser at forskjellen i startlønn basert på kjønn minimal. Av de i privat sektor som var ferdigutdannet i 2018 hadde kvinner en startlønn som var omtrent kr 11 000 høyere enn for menn. Dette utgjør en forskjell på 2,1 % noe som kan sies å være innenfor feilmarginens grenser.

Vi ser derimot at det etter noen år blir et markant skille mellom kjønnene i privat sektor hvor kvinner dessverre blir taperne. Dette understreker igjen hvor viktig lønnsundersøkelser som dette er, da det ikke er noen annen måte å oppdage slike forskjeller i bransjen på.

Et nyttig hjelpeverktøy 

Lønnsstatistikken er først og fremst en veileder, ikke en fasit. Det betyr at det er viktig at man bruker den korrekt. Under lønnsforhandlingene bør lønnsstatistikken derfor kun være et hjelpeverktøy. Gjennom selve lønnsforhandlingene, er det den faktiske situasjonen til arbeidstaker som må stå i fokus.

Rekordhøy svarprosent

Ekstra gøy i år er at det ble ny rekord i antall medlemmer som har svart på undersøkelsen. Dette er vi veldig takknemlige for. Tallenes tyngde og pålitelighet baserer seg i stor grad på hvor mange som svarer. Det betyr at jo flere som svarer, dess mer pålitelige er tallene. Det kan derfor i år påstås å være de mest korrekte tallene noen sinne.

Lønnsstatistikken er et av våre mest populære og etterspurte medlemsfordeler. Vi ønsker å takke alle som svarte på undersøkelsen. Den kunne ikke eksistert uten deres bidrag!

 

Logg inn på medlemssidene her. 



Relaterte Saker

Alternativ ledighetsstatistikk for januar

Publisert: 22.03.2024

For å kunne gi informasjon om yrkesbakgrunnen til arbeidsledige for perioden har NAV publisert en alternativ oversikt.

Les mer