Aktuelt | Sist oppdatert: 02.03.2020, 15:57

Ja takk, begge deler

Jobbe for deg selv eller på større kontor? Arkitekt og medlem i AFAG Ellen Haukås (44) har valgt begge deler. Hun stiftet PLANKE AS i 2011. Der er hun eier og eneste ansatt. Hun elsker selvstendigheten et eget AS gir, i likhet med alle de andre hun deler kontor med.

PLANKE AS holder til i Industrigata 36 sammen med Line Solgaard, Blokk, JTG, KOR, Kreo, Kontekst, ACK, Small Matters, Spacegroup, Pur Norsk og flere. Seks etasjer med kontorer og butikk for arkitektur, interiør, design og kreative bransjer sentralt på Majorstuen, skaper utsøkte arbeidsforhold, forteller hun. Kort vei til hjemmekontoret i nabobygningen er det også.

Variasjon som nøkkel til effektivitet

Haukås har master i arkitektur fra NTNU, og master i byutvikling og samfunnsfag fra LSE (London School of Economics). De allsidige interessene er en av grunnene til at hun ikke ønsker å bli satt i bås som fast ansatt i kontorer eid av andre. Hun ønsket å være sin egen sjef og ha mulighet til å fokusere på forskjellig aspekter både ved det bygde miljøet og rundt driften av et arkitektkontor. Variasjonen et eget AS gir gjør at Ellen Haukås synes det er attraktivt å drive med egne prosjekter. Arbeid og privatliv skreddersys til hverandre. - Fordi jeg kan bestemme når og hvor jeg vil jobbe er jeg mest mulig opplagt og fokusert på oppgavene, og jeg får også tid til å være mor, trene og gå tur med hunden. Det gjør meg mere effektiv, sier Haukås.

En innsigelse til denne friheten er behovet mange har for forutsigbar inntekt, og dermed oppdrag. Hvordan håndterer hun dette, uten annonsering? – Man får kontakter gjennom å jobbe i prosjekter, og så baller det på seg. Oppdragene kommer i form av anbefalinger fra tidligere kunder eller samarbeidspartnere. Så man behøver ikke å ha en spesiell selgerpersonlighet, forklarer Haukås.

Eiendomsutvikleren ville noe mer

- Vi arkitekter som jobber i kontorfellesskapet Industrigata 36 driver egne AS, og får det beste fra to verdener. Faglig fellesskap og samarbeidsmuligheter for større prosjekter, samtidig som man kan være sin egen sjef og ha personlig kontroll og oppfølging med alle prosjektene kontoret påtar seg. På den måten blir små AS konkurransedyktige. Vi sparrer med hverandre, samarbeider i et prosjekt om det passer, har felles kurs og studieturer, i tillegg til julebord, sommerfest og minigolfturneringer hos Underground (kjellerlokalet i 36). Hva som kjennetegner de som jobber i kontorfellesskapet? De er arkitekter som kombinerer høye faglige ambisjoner med familieliv og sosiale aktiviteter i nabolaget. - Arkitekt Line Solgård var den som tidlig fant kontorfellesskapet Industrigaten 36, og i samarbeid med eiendomsutvikleren Olav Sandven har kontorfelleskapet blitt til en arena for kreative virksomheter, som arkitekter og reklamebyrå. Olav Sandven står også bak miljøet i Grensen 8, som blant annet huser Bare Jazz, forteller Haukås.

Setter pris på fordelene i AFAG-medlemskapet

Med sitt eget AS, hva bruker hun mest i sitt medlemskap i AFAG? – Jeg synes det er veldig nyttig å hele tiden ha tilgang på hva såkalt riktig lønn er for en med min bakgrunn til enhver tid. Jeg får bedre oversikt over hvor god inntekten i mitt AS er når jeg kan sammenligne med AFAGs lønnsstatistikk. Foreløpig trives jeg med denne livsstilen, smiler Ellen Haukås i Planke AS.

Fleksibilitet i 40-årene

Hva er best med å ha sitt eget AS? For det første fleksibilitet. Jeg kan jobbe når og hvor jeg vil, og vurderer innsatsen etter prosjektets behov, ikke hva som står i en kontrakt med arbeidsgiver. For det andre at alle inntekter går til meg selv, så får det heller være at ikke alle årene er like lønnsomme. Det er også en fordel at lønnsomhet kan vurderes etter personlige parametere: Lærer jeg noe nytt av dette prosjektet? Trenger jeg høyere inntekt eller mere fritid nå?

Vil du anbefale eget AS til andre som vurderer frem og tilbake? – Ja, hvis du er i tvil så prøv det! Som AS får du i pose og sekk. Du blir selvstendig næringsdrivende, samtidig som du beholder de sosiale forsikringene i forhold til NAV og folketrygden.

Haukås tar for tiden en deltids videreutdannelse i GIS (Geographic Information Systems). Hun er i konstant kompetanseutvikling. Hvilket valg tar hun hvis hun får tilbud om å bli fast ansatt? – Det får jeg ta stilling til om det skjer. Foreløpig er jeg i en god posisjon i egen virksomhet, hyggelig kontorlandskap, interessante prosjekter, frihet og fleksibilitet som passer min livsstil. Mange i 40-årene ønsker jo å ha lederansvar eller sin egen virksomhet, konstaterer hun.

- Samarbeid og fellesskap er viktig også for individualister. Medlemskapet i AFAG er veldig nyttig. Jeg får tilgang til gratis kurs, lønnsstatistikk, advokatbistand og gode forsikringsavtaler. Helt supert, avslutter Haukås. 

 

Tekst og foto: Hege Sandhaug, forhandlingsrådgiver



Relaterte Saker

Landsmøtet 2024

Publisert: 25.04.2024

Arkitektenes fagforbund sitt 22. ordinære landsmøte ble avholdt 19. april på Hotel Norge i Bergen.

Les mer

Nytt forbundsstyre i AFAG

Publisert: 24.04.2024

Arkitektenes fagforbunds nye styreleder er Silje Andrea Sæverud.

Les mer